Sortiment · Frankrike · Bourgogne · Jean-Marc Brocard

Bourgogne Pinot Noir Rosé 2011

ARKIVERAD

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Rosé
 • Årgång: 2011
 • Producent: Jean-Marc Brocard
 • Område: Frankrike, Bourgogne
 • Jordbruk: Konventionellt
 • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
 • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Blek rosa
 • Doft: Stor och omedelbar mineraldriven karaktär med begynnande karaktärer av hallon och jordgubbe
 • Smak: Frisk och syradriven smak med stor fräschör och bra mineralitet

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Druvorna till detta vin kommer från byarna St Bris le Vineux och Coulanges la Vineuse som ligger cirka två mil väster om Chablis.
Musten fick jäsa på rostfria tankar och skalkontakten varade i knappt 48 timmar. Fyra gånger per dag trycktes skalhatten ned för att extrahera färg och fruktighet. Därefter skiljdes musten från skalen och jäsningen fortsatte i ytterligare tio dagar. Vinet lagrades fram tills i april på sin jästfällning innan det buteljerades. Vinerna har både fruktighet och charm men även en god och balanserande fräschör. Vinet kan med fördel drickas nu men kommer att utvecklas positivt och hålla i ett par år.
Efter ytterligare en kall vinter med både låga temperaturer och snö kom våren igång tidigt även 2011. Och med vilken vår det blev! ”Det var vår sommar” konstaterar många Bourgogneproducenter. Under andra hälften av april, hela maj, juni och halva juli var det både varmt (ofta över 30 grader), soligt och torrt. Detta ledde till en bra blomningsperiod och god fruktsättning. I juni började mna planera för en skörd i mitten av augusti! Tidigare än till och med 2003. Men efter den franska nationaldagen övergav den stabila och vackra vädret norra Frankrike. Perioder med lätta regn, medelhöga temperaturer och måttligt solsken bromsade upp den vegetativa cykeln. Producenterna var dock glada över detta. I augusti blandades regn med värme men som tur var, förblev nätterna relativt svala vilket höll problem med mögel i schack. Skörden började för många redan i slutet av augusti av rädsla för ostadigt väder och mögelangrepp. Dock hade regnet under andra hälften av sommaren även fått druvorna att svälla vilket inte medgav varken fenolisk mognad eller ordentliga sockerhalter. De som vågade vänta till den 10 september och framåt med att skörda blev belönade då vädret var soligt och stabilt. På en vecka vann man ytterligare mognad sockermässigt men också och framförallt fenolisk mognad.
Hos Brocard är man försiktigt positiv till skördens kvalitet. De hade mycket lite problem med röta och de svala nätterna ligger till stor del bakom detta. Svala nätter betyder även bibehållen syra och det är ju ryggraden i varje sann Chablis så låt oss hoppas att utfallet blir det vi kan hoppas på. Jag håller tummarna så får vi anledning att återkomma till 2011 års Chablisviner längre fram.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka