Sortiment · Italien · Veneto · Tenuta Sant Antonio

Monti Garbi Ripasso 2009

ARKIVERAD
Monti Garbi Ripasso

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2009
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Område: Italien, Veneto
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Mörk, tät, röd färg
  • Doft: Stor inbjudande doft med inslag av körsbär, mörk choklad och torkad frukt.
  • Smak: Fyllig, smakrik med bra fruktattack och fräschör. Bra längd.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Vinrankorna är planterade runt vineriet på en höjd om 300 meter över havet. Jordmånen är kalkdominerad och planteringsdensiteten är 8000 stockar per hektar. Skörden ägde rum i oktober. I januari/februari sker den andra jäsningen (Ripasso) på de fat där Amarone Selezione Antonio Castagnedi jäst under december/januari. Därefter lagrats vinet på 500 liters fat av fransk ek innan buteljering i oktober. Efter buteljeringen lagrades vinet ett år på butelj innan det släpptes till försäljning.
2009 är att betrakta som en varm årgång men av mycket hög kvalitet i Veneto. Vingårdar i dalgångarna har onekligen drabbats något av de höga temperaturer som sommaren gav, men de vingårdar som klättrar upp längs bergen, som Monti Garbi, gav fantastiskt bra frukt.

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

Rödlökscrème


ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 5 st medelstora skivade rödlökar
  • 2 dl rött vin
  • ½ dl balsamvinäger
  • 25 g smör
  • Salt, svartpeppar och ev. lite socker

Instruktioner

Sautera löken mjuk i smör och lite salt. Häll på vin och vinäger och låt koka in i löken nästan helt och hållet. Mixa till en slät crème med en stavmixer eller kannmixer. Smaka av med salt och peppar. Tycker du att crèmen blir för syrlig så kan du tillsätta lite socker. Tänk på att om du tillsätter socker och ska kombinera crèmen med vin så behövs alltid en bra syra, så inte för mycket. Crèmen passar till mycket, ljust och mörkt kött även till stekt eller grillad fisk. Den är även lätt att kombinera med många typer av rött vin.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka