Sortiment · Frankrike · Bourgogne · Olivier Leflaive

Bourgogne Rouge Cuvée Margot 2009

ARKIVERAD

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Rött
 • Årgång: 2009
 • Producent: Olivier Leflaive
 • Område: Frankrike, Bourgogne
 • Jordbruk: Konventionellt
 • Flaskförslutning: Naturkork
 • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Ljus röd färg
 • Doft: Frisk och fruktig med inslag av hallon och smultron
 • Smak: Ren, frisk och sötfruktig med en tilltalande aromatik och fin längd

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Druvorna till detta vin kommer delvis från egna ägor och delvis genom förvärv. Samtliga sorteras på ett sorteringsbord där man avlägsnar eventuellt omogna druvor. Jäsningen äger sedan rum i öppna rostfria tankar. Vid avslutad jäsning får två tredjedelar av vinet ligga på ekfat cirka ett år medan resten lagras på rostfria tankar. Vinerna blandas, klaras med äggvita och buteljeras. Målsättningen med detta vin är att göra en högkvalitativ satsning på en ”enkel appellation”, med bra balans, hygglig längd och rik frukt.
En mild vinter följdes upp av en varm vår med temperaturer på över 25 grader både i april och i maj. Vingårdarna fick således en rivstart. Därefter följde en något svalare och ostadigare period i början av juni som bromsade upp växtkraften något. Blomningen kunde ske under goda förhållanden med fruktsättning i slutet av juni. Juli var sval och något regnig men vädret förbyttes till augusti som bjöd på höga temperaturer och torka. September, den ack så viktiga månaden, bjöd även den på mycket sol men svalare vilket hjälpte druvorna att behålla en god syra. Skörden klarades av mot slutet av september under goda förhållanden och de röda vinerna visar ett par år efter skörd upp en mörk färg, god balans och slösande frukt. Viner som är goda redan 2011 och som kommer att bli mycket eftertraktade. De vita har en yppig och rik, nästan exotisk karaktär, med medelhög syra. Det gör dem mycket goda redan 2011 och de kommer med all säkerhet visa denna soliga personlighet även de närmaste 5 åren. Vill man långlagra vita viner från Bourgogne skulle jag dock hellre satsa på 2008 eller 2010. Men som vanligt, blir man varje år både påmind om viners förmåga att utvecklas positivt och att ödmjukhet inför duktiga producenters viner alltid är en dygd.

Olivier startade 1984, tillsammans med sin bror och farbror, en négoce-verksamhet för att ta vara på all den kunskap som samlats under åren inom familjeegendomen Leflaive. På några år hade man etablerat sig inom toppskiktet av producenter mycket tack vare det stora och mycket kvalitativa kontaktnät som Olivier innehar. Detta ger egendomen möjlighet att köpa druvor och must från välskötta vingårdar och således styra hela produktionen själva. Man har specialiserat sig på Côte de Beaune och Côte Chalonnaise med tyngdpunkten tydligt kring byn Puligny-Montrachet där vineriet och egendomen ligger. Under åren har Olivier även lyckats köpa mark i olika appellationer och den totala arealen uppgår nu till sexton hektar. Med tiden har även Oliviers del av Domaine Leflaives vingårdar kommit tillbaks till honom och 2016 kommer han att återfå sin del av Chevalier Montrachet. Vinifikationsarbetet söker ständigt att framhäva varje vingårds typicitet och terroir. Leflaives stil kan med fördel beskrivas som elegant och tonvikt läggs ständigt på finess och komplexitet snarare än kraft. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare och man kan hos Leflaive idag även hitta röda cuvéer av absolut toppklass.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka