Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Riesling Deiss 2009

ARKIVERAD

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Vitt
 • Årgång: 2009
 • Producent: Domaine Marcel Deiss
 • Område: Frankrike, Alsace
 • Jordbruk: Biodynamiskt
 • Flaskförslutning: Naturkork
 • Druvsammansättning: Riesling 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Ljust gul.
 • Doft: Fruktig ton av gula äpple, mineraler och gula plommon.
 • Smak: Elegant smak av gulfrukt, mineraler och en bra syra i eftersmaken.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Druvorna till detta vin kommer från de tre byarna St Hippolyte (granitjordmån), Bennwihr (sand- och grusjordar) och Beblenheim (dominerande tung lerrik jord). Druvorna är skördade för hand och vinifieringen sker i gamla foudre. De olika jordmånerna bidrar med sina egenheter (granit ger mineralitet och syra, sand och grus ger värme och blommighet och lerjordarna ger tyngd och frukt). Vinet är lagrat på sin jästfällning fram till hösten efter skörden då det buteljerades efter en lätt filtrering.

2009 har mycket att leva upp till då det kommer efter två storartade årgångar, men det gör 2009 med glans. Det är ett väldigt bra år som framförallt karaktäriseras av stora och generösa karaktärer. Klimatförhållandena under september och oktober innebar att producenterna kunde i lugn och ro invänta det optimala tillfället att skörda.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka