Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Pinot Gris 2007

ARKIVERAD

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Vitt
 • Årgång: 2007
 • Producent: Domaine Marcel Deiss
 • Område: Frankrike, Alsace
 • Jordbruk: Biodynamiskt
 • Flaskförslutning: Naturkork
 • Druvsammansättning: Pinot Gris 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Gul med hög intensitet.
 • Doft: Ganska stor och elegant med toner av gråpäron, blommor och mandelmassa.
 • Smak: Smakrik och intensiv med komplex ungdomlig fruktighet. Sammanhållen struktur i harmoni med inslag av päron, blommor samt viss mineralton. Lång och nyansrik eftersmak.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Detta vin finner sin personlighet i den blandade jordmån som druvrankorna växer på. I grunden finner man en rik och homogen blandning av lera, grus, sand och kalksten. Ovanpå denna befinner sig en tunn, lucker kalkdominerad jord som är väldränerad samtidigt som den ger mycket värme till druvorna. Exponeringen är sydostlig med svag sluttning uppför de första kullarna som längre upp bildar Vogeserna. Här trivs druvan Pinot Gris väl. Vinerna blir rika och kraftfulla med eleganta fruktsyror.
Vinifikationen äger rum på stora ekliggare och buteljering sker under hösten året efter skörden.

Ett växtår som inleddes i april och maj med temperaturer ofta över 30 grader. Detta innebar att blomning startade i stort sett en månad tidigare än normalt. Detta följdes av en regnig juni, molnig och fuktig juli och en varm augusti. Kryddat med hagelstormar i juni som slog ut cirka 400 hektar så är det inte det lättaste av år. Ett år där vingårdsarbete och urvalsprocess av druvor var väldigt viktigt. Då är vi extra glada att arbeta med Jean-Michel Deiss.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka