Sortiment · Italien · Toscana · Casa Brancaia

Brancaia TRE 2014

Brancaia TRE

Pris på Systembolaget:

750 ml: 134 kr

Artikelnummer: 75501

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2014
  • Producent: Casa Brancaia
  • Område: Italien, Toscana
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Syntetkork
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Cabernet Sauvignon 10%, Merlot 10%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Röd färg
  • Doft: Generös och direkt doft med inslag av söta körsbär, choklad och lagom rostade fat
  • Smak: Smakrik med bra fruktattack, bra fräschör, snygga fat och inslag av körsbär

Pris på Systembolaget:

750 ml: 134 kr

Artikelnummer: 75501

Omdömen och recensioner

Mer än prisvärt!
av Allt om Mat 28 september 2017
"Smakrikt med fokus, inslag av mörka bär, fint kryddiga toner och lätt drag av anis."

Fynd!
av Allt om Vin nr 9 2017
"Håller den eleganta och tjusigt mejslade husstilen intakt. Här finns både frukt och krydda."

Mer än prisvärt!
av Allt om Mat, september 2017
"Smakrikt med fokus, inslag av mörka bär, fint kryddiga toner och lätt drag av anis."

91 poäng av Livets Goda, september 2017
"God och inbjudande från början till slut. Kryddig med transparent kraft. Smaker av lakritssälta, örter, körsbär, tobak, fat och lavendel i ren mineralisk tanninstruktur. Bra längd med bibehållen frukt och en stringens av röd fräschör. Gott temperament och bra styrning. En riktigt snygg årgång från producenten och igen, mycket gott!"

14 poäng av Munskänken, september nr 5 2017
"Smått utvecklad doft med körsbär, plommon, svarta vinbär, ceder, lite örter, ek och tobak. Medelfyllig, utvecklad smak med fruktig början, sammansatt mitt med fint flyt, klara syror, riktigt bra längd och rent slut med liten värme. Rätt elegant vin av sangiovese, merlot och cabernet sauvignon."

Namnet ”TRE”, syftar på att det är 3 druvsorter från 3 olika vingårdar.
Det är Brancaia i Castellina, Poppi i Radda och Brancaia in Maremma i Morellino di Scansano.
Vinet lagras efter avslutat jäsning i 12 månader. 2/3 i stora franska ekfat och 1/3 i cement tank, för att behålla fräschör i vinet.
2014 präglades av svala temperaturer, få soltimmar och mer regn än normalt. Barbara upplevde i slutet av juli att det skulle blir svårt att nå optimal mognad på druvorna och fattade ett beslut som var riskfyllt men som kunde ge möjligheten att göra bra viner även detta svåra år. För att maximera solens positiva effekter öppnades varje ranka upp och avlövades runt druvklasarna. Hade det då kommit en värmebölja med höga temperaturer då skulle druvorna bränts (sunburn) och det hade varit omöjligt att göra ens ett anständigt vin. Det kom lyckligtvis för Brancaia ingen värmebölja och druvorna kunde mogna på ett bra sätt. Det hade också som positiv effekt att morgonfukten snabbare torkade upp vilket minskade problemen med röta i vingårdarna.
Lika viktigt, säger Barbara, var det andra momentet i hur hon hanterade ett år som detta. I slutet av augusti gick skördearbetarna igenom vingårdarna och gjorde en första skörd med målsättningen att lämna ett begränsat antal klasar på varje ranka. De klasar som lämnades kvar fick sedan mogna i ytterligare 4-5 veckor under en sval september och när det var dags för skörd i början av oktober var Barbara, till skillnad från många kolleger, väldigt nöjd med kvaliteten.
Vingårdsarbete av yppersta kvalitet är det som präglar Brancaias viner 2014!

1981 förälskade sig Bruno och Brigitte Widmer i den övergivna egendomen Brancaia som ligger strax utanför Castellina. Redan två år senare fick de väldigt positiva omdömen i Chianti Classicoprovningar och uppmärksammades även internationellt. Denna positiva start gjorde att man även investerade i inköpet av Poppi egendomen närmare Radda in Chianti 1989. I slutet av 90-talet gjorde man som flera andra Chiantiproducenter och köpte vingårdar i Maremma och 1998 var Brancaia in Maremma ett faktum. Samma år tog Barbara Widmer, dottern i familjen över driften. Barbara var då utbildad oenolog. 
En av framgångsfaktorerna bakom Brancaia är arbetet i vingårdarna. Snittet för branchen i stort är cirka 300 arbetstimmar per hektar men för Brancaia är snittet 450 timmar per hektar. Alla hektar arbetas dessutom med som att dess druvor ska ingå i de bästa vinerna. Man väljer först vid skörd vilka druvor som går i vilket vin. 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka