Sortiment · Italien · Veneto · Tenuta Sant Antonio

Monti Garbi Soave 2015

Monti Garbi Soave

Pris på Systembolaget:

BIB 3000 ml: 235 kr

Artikelnummer: 2078

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2015
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Område: Italien, Veneto
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Ej specificerat
  • Druvsammansättning: Garganega 85%, Chardonnay 10%, Trebbiano di Soave 5%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gyllengul färg
  • Doft: Frisk, fruktig, stor doft med inslag av mogen citrus, vinteräpplen med en liten kryddig fatkaraktär
  • Smak: Smakrik, frisk och ren med en bra fruktattack av både gul- och tropisk fruktighet samt ett generöst, fräscht avslut.

Pris på Systembolaget:

BIB 3000 ml: 235 kr

Artikelnummer: 2078

Omdömen och Recensioner

FYND!
av Allt om Mat Special, 6 oktober 2016
"Friskt, härligt med lättsam päronton, nätta örtkryddor och citrus."

Superfynd 88 Poäng (+++) I Dina Viner Professional Edition Nr 13 2016
''Ett runt rikt och bussigt vin med solmogen frukt. Bra balans och syra med inslag av persikor, äpple, litchi, blommor samt mineraler.''

Högsta betyg (5/5) i Sydsvenskans stora lådvinstest 17 juni 2016 
"Mycket god soave för små pengar! Friskt och harmoniskt med mogna gula äpplen och med rätt fruktsyra. Fynd"

2:a plats på topplista-box-vitt
"Ett fantastiskt smakrikt matvin i fylligare stil från nordöstra italien. Vinet andas sol och svalkande vindar och är packat med djup och saftigt mogen frukt. Nektarin, gul kiwi, vit persika, krita och ett ljuvligt avslut av nyskuren fänkål och örter. Drick till matig skaldjurssallad, stekt örtkyckling eller grillad vitfisk med gröna sköna tillbehör." dryckeslistan.se
 

Druvorna till vinet kommer till största del från egna vingårdar som är belägna i och kring byn Colognola ai Colli på cirka 200-300 meters höjd. Vinrankorna är planterade i en jordmån som domineras av vulkaniskt stoft men det finns även inslag av kalkhaltiga leror. Densiteten spänner mellan sex och åtta tusen stockar per hektar och man beskär den naturligt yviga Garganegarankan hårt för att begränsa avkastningen. All skörd sker för hand och vinet får jäsa vid låg temperatur och för att bibehålla fräschören genomgår vinet inte malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning på ståltank förs 15% över till 500 liters fat av fransk ek för att mognadslagra på sin jästfällning till april då det blandas, stabiliseras och förbereds för buteljering eller fyllning på bag-in-box.
Tack vare de stora regnen under 2014 klarade vingårdarna av det extremt varma och torra vädret som 2015 bjöd på. Juli är den varmaste månad som någonsin registrerats i området. Lätta regn i augusti och en något svalare september gav förutsättningar att producera viner av högsta potential. Skörden gav också en större volym än de senaste 5 åren vilket var mycket välkommet. För röda viner räknas det som ett toppår medans det generella betyget för det vita är mycket bra.

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

Vinkockens krämiga potatissallad


Rekommenderade viner

Monti Garbi Soave

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2015
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Druvsammansättning: Garganega 85%, Chardonnay 10%, Trebbiano di Soave 5%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg kokt skivad färskpotatis
  • 1 tunt skivad fänkål
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 dl majonnäs
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • ½ dl skuren gräslök
  • 3 msk hackad dragon
  • 3 msk grov senap (osötad)
  • Zest och saft ifrån 1 citron
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

Blanda citronsaft med den skivade fänkålen och låt stå och dra i ca 2 timmar. Blanda resterande ingredienser utom potatisen och smaka av med riklig mängd salt och svartpeppar. Tillsätt potatis och fänkål. Låt stå och dra, helst över natten.

Potatissalladen passar till både gravad och rökt lax men även grillad kyckling och rostbiff. Den passar även som ett tillbehör till den varma maten från grillen som flankstek, hälleflundra eller varför inte en bit lättgrillad tonfisk.

Man kan även variera sig och byta ut all eller en del av potatisen till goda grönsaker, såsom färska bönor, lättkokt sparris, skalad urkärnad gurka och späda morötter. Vänd ner lite babyspenat eller skuren romansallad precis innan servering och ringla över en god olivolja som en sista touch. Smaklig spis!


blog comments powered by Disqus
Tillbaka