Sortiment · Utbud · Sonoma Coast

Hirsch Vineyards Sonoma Coast

Fakta
  • Yta: 485 hektar
  • Odlad Yta: 29 hektar
  • Fokusdruva/-or: Pinot Noir

Historien bakom Hirsch Vineyards är i mångt och mycket skapad genom en lång rad sammanträffanden som uppkommit tack vare en människas ständiga strävan framåt. Denna människa heter David Hirsch. Han levde i Santa Cruz i södra Kalifornien under sjuttio- och åttiotalen. Han var i klädbranschen och reste mycket. Detta gav, förutom en av och till skakig ekonomi, möjligheten att upptäcka vin. Under 80-talet reste han bland annat två veckor varje år med en god vän till Bourgogne. Dock fanns aldrig någon tanke på att jobba med vin. Med tiden tyckte David att södra Kalifornien blev för tätbefolkat så de flyttade upp till Marin County norr om San Francisco. 1978 köpte David dessutom 1200 acres (485 hektar) fårbetesmark längre norrut i Kalifornien, närmare bestämt i närheten av Fort Ross. Det gjorde han för att "få vara ifred" som han kallar det. Vid tidpunkten fanns varken ordentligt farbar väg eller elektricitet på egendomen. Det enda som fanns var en enkel fårbyggnad. Marken, som till stor del bestod av betesmark blandat med skog, skulle i Davids värld återställas till hur den såg ut i slutet på 1800 talet då den var täckt av mäktiga Redwood träd. Många av dessa föll dock för avverkningen som följde på den stora jordbävningen och branden som drabbade San Francisco 1906. Stora delar av staden förstördes och det fanns ett närmast omättligt begär efter stora Redwood träd för återuppbyggnaden.

Det David noterade var hur jorden, på grund av avsaknaden av träd, kraftigt hade eroderat och en ny typ av rödblandad, järnhaltig sandstensjord hade kommit till ytan. Detta faktum kopplat till att egendomen bara ligger en kilometer från den mäktiga San Andreas förkastningen har hjälpt till att skapa en enormt aktiv och diversifierad terroir. Så småningom, påhejad av vänner och några av tidens fixstjärnor bland Kaliforniska vinproducenter, började David plantera Pinot Noir 1980. Då var han fortfarande verksam i klädesbranschen. Det skulle dröja till 1988 innan han tog klivet och permanent flyttade upp till egendomen. Då fanns fortfarande ingen el. Den drogs dit av David och några grannar så sent som 1991. På slutet av 80-talet när David besökte ett par av sina fastrar i Norra Kalifornien berättade han för dem att han funderade på att sälja klädföretaget och ägna sig på heltid åt sina vingårdar. Damerna log och berättade då för honom att hans farfar varit vinmakare i Rumänien innan han emigrerade till USA. David såg det som ett tecken. Han sålde klädföretaget och började plantera mer vingårdar tillsammans Everado, den mexikanske självlärde vingårsdansvarige, som varit med David på resan sedan 1979. David sålde druvor till fler av områdets mest kända producenter: Littorai, Williams and Selyem och Kistler för att bara nämna några. Ryktet om kvaliteten och personligheten hos Hirschs druvor spred sig snabbt hos de initierade. Så småningom började planerna på ett eget vineri ta form och 2002 kom den första årgången under egen etikett. Det var San Andreas Fault Pinot Noir. 2006 kom det första Chardonnayvinet under egen etikett.

Idag lever hela familjen Hirsch på egendomen vilket är unikt. Många andra promineneta producenter har vingårdar som ligger granne med Hirsch (Marcassin, Peter Michael, Martinelli, Flowers) men ingen annan än familjen Hirsch lever och arbetar på plats. På egendomen lever även samtliga vingårdsarbetare. Om man frågar David och dottern Jasmine vad som kännetecknar Hirsch Vineyard så kan det naturligtvis inte sammanfattas i en mening. Dock är det dess unika terroir som de vill skall tala genom vinerna. Ett läge, 500 meter över och 5 kilometer från havet, som oftast ligger ovanför dimman, med en aktiv jordmån som ger energi till både människa och vin. Detta vill David överföra till sina viner och frågar ni mig, så lyckas han mer än väl. Johan

Viner

Årgång Typ Land Region
Hirsch Chardonnay 2014 Vitt USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"
Hirsch East Ridge Pinot Noir 2014 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"
Hirsch Raschen Ridge Pinot Noir 2014 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"
Hirsch Reserve Estate Pinot Noir 2013 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"
Hirsch Reserve Pinot Noir 2014 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"
Hirsch San Andreas Fault Estate Pinot Noir 2014 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"
Hirsch West Ridge Pinot Noir 2014 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"

Privatimport

Årgång Typ Land Region
Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir Magnum 2014 Rött USA " Extreme Sonoma Coast, Fort Ross Seaview"

Bildgalleri

Tillbaka