Johans Vinblogg

Årgång 2015 lovar mycket!

Vi kan så sakteliga börja samla intrycken från våra producenters reaktioner och känslor inför årgång 2015 på norra halvklotet. Som brukligt skall man vara försiktig med att dra för stora slutsatser för tidigt. Vinerna skall för de flesta ligga till sig på både jästfällning, tankar och eventuellt ekfat eller betongkar. Men det är glada miner hos de flesta av våra europeiska producenter. Inte nödvändigtvis stora skördar men hög kvalitet för de flesta. Kalifornien vittnar om utmaningar med torka och varma veckor under september med ibland ojämn mognad som följd. Men överlag är det glada miner och det värmer en vinhandlares hjärta. Det skall bli ett nöje att följa dessa unga viner och se dem mogna fram för att förhoppningsvis ge hela den potential druvorna hade med sig ner i jästankarna.

View Comments

God Jul och Gott Nytt År!

Nu nalkas både julhelger och nyårsfirande! Vi vill tacka alla er vinentusiaster som vi mött under året och ser fram emot att ses på någon vinmässa eller vinklubbsaktivitet under 2016. Vi hoppas att nifår njuta av goda drycker under de stundande helgerna och höjer en skål för er!

God Jul och Gott Nytt År!

 

View Comments

Sommar sommar, håll tummarna för Europa!

Nu är sommaren här oavsett om vädret säger det eller ej. På de flesta platser i Europa är blomningen över och det är en känslig period. Då skall pollineringen ske så bra som möjligt så att skörden blir tillräckligt stor, men man vill också att den skall ske på så kort tid som möjligt så att klasarna mognar homogent.

De flesta av våra producenter vittnar om en mycket fin vår med bra blomning. Det gläder oss. Efter tre besvärliga år med mycket små skördar behöver källarna fyllas på, så att trycket på priserna skall minska. Men ännu är vägen lång tills dess att sekatörerna gjort sitt med de mogna klasarna. Så låt oss hålla tummarna. För om det väl bärgats friska och sunda druvor känner vi oss trygga i att våra producenter kommer att förvandla dessa till härligt vin med tydligt jordmånsuttryck!

Med dessa ord önskar jag er alla en underbar sommar oavsett var ni kommer att befinna er!

Johan

View Comments

Vår och höst...

På norra halvklotet har våren kommit till vingårdarna. Vinrankorna har inte bara börjat skjuta skott, de har ofta redan bildat sina blivande blomklasar. Annat är det på södra halvklotet där hösten gjort sitt vekliga intåg och beskärningen av vinrankorna redan har tagit vid på flera platser. En spegelbild som återkommer varje år i vinets värld.
De flesta producenter vi talat med i Europa säger att våren ännu så länge har varit utan komplikationer. Man ligger varken före eller efter "normal" vegetationscykel och det uppskattas efter flera år av antingen tidiga eller blöta vårar. I Kalifornien ansåg de flesta dock att de i mitten av april låg cirka 3 veckor före. Men säsongen är lång och mycket händer längs vägen. 
Den svala maj som vi i Sverige upplever kan ju som bekant bytas mot en vädermässigt himmelsk sommar även om det känns svårt att tro i dagsläget. Men "sköna maj" bjuder i alla fall på ljusa kvällar och det gäller att ta det man erbjuds...
Jag bifogar en bild på Josh Jensen mannen bakom Calera Wine Company tagen i april i en av hans mest kända vingårdar, Jensen Vineyard. 

View Comments

Ett bedragande lugn...

Nu råder det ett bedragande lugn i de flesta europeiska producenters vinkällare. Jäsningarna är för de flesta avslutade (i varje fall alkoholjäsningarna), vinerna ligger på tank eller fat och till synes är det mesta städat och klart. Men det är nu vinerna börjar anta sin verkliga form, jästfällningen ger dem näring och komplexitet, strukturen börjar skymtas bakom primärfrukten och årgångens karaktär kommer skönjas allt tydligare i takt med att dagarna går.

Det vi kunde läsa om skörden i höstas har redan omvandlats till något verkligt. Men en verklighet som ständigt utvecklas. Vinet är i ständig rörelse och det är vårt arbete som vinhandlare att följa med det på resan. Och det är en spännande resa som slutar först när vi tillsammans öppnar en flaska och delar den i glada vänners lag. Först då vet vi exakt vad just den flaskan gav oss för upplevelse. Tillfället, sällskapet, ljuset, vår inre balans, maten och platsen är bara några av de faktorer som gör att varje flaska ärligt vin ger en unik upplevelse.

Och för mig är det en av vinets största och underbaraste egenskaper.

View Comments