Johans Vinblogg

Nytt år, nya möjligheter

"Nytt år nya möjligheter" heter det som bekant, och jag kan bara instämma. 
Men hur skulle det kunna vara på något annat sätt kan jag ju samtidigt undra? Då skulle vi behöva leva i det förflutna med blicken fäst i backspegeln. Sannolikt fungerar det inte värst länge. Samtidigt måste vi ju lära oss av det som skett, ta med oss erfarenheterna från det förflutna och använda det för att lägga grunden för det som komma skall. 

Vi avslutade förra året med att få ta emot utmärkelsen "Årets importör" och det är något vi känner stor stolthet över. Det är ett fantastiskt erkännande för arbetet vi har lagt ner fram tills idag. Uppdraget vi har fått av våra producenter, att på bästa sätt vara deras ambassadörer och röst på den svenska marknaden, har som bekant inget slut. Med andra ord gläder vi oss åt att kunna kalla oss "årets importör" och fortsätter samtidigt oförtrutet att arbeta med Vinhandelns kärnvärden: Människan och Vingården.

En av de svåraste utmaningarna för oss som importör är att aldrig sluta utveckla historiska och befintliga producenter, samtidigt som både vi själva och våra kunder söker efter nya upplevelser och bekantskaper. Det är en svår balansgång att kombinera långsiktiga relationer, som i mina ögon är det som bäst tjänar oss vinkonsumenter, med faktumet att vinets värld är lika modestyrd som de flesta branscher.
 
De senaste åren har vi breddat vår portfölj i en rad olika ursprung. I Frankrike har vi börjat arbeta med Domaine Francois Lumpp i Givry, Frantz Chagnoleau i Maconnais, Daniel Bouland i Beaujolais och Oratoire Saint Martin i Cairanne. I Spanien har vi inlett partnerskap med Isaac Fernadez som bland annat gör vin i Ribera del Duero men även underbara Garnachaviner i Campo de Borja. 

Från Portugal har vi börjat importera vinerna från Aphros vilket är de första "bordsvinerna" från ursprunget för oss. I Sydafrika har Thorne and Daughters blivit en ny bekantskap. I Australien har vi hittat en rad spännande producenter att arbeta med, Luke Lambert och Timo Mayer i Yarra, Peter Logan i Orange och Mudgee. Vårt italienska utbud har breddats med vinerna från Elio Grasso i Piemonte. Från Tyskland kommer numer viner till oss från Karl Haidle i Württemberg. Med andra ord händer det mycket på nyhetsfronten. 

Vi fortsätter dock att vilja slå på trumman för vinerna från Tenuta Sant' Antonio i det numera otrendiga Veneto, Poliziano i Toscana, Deiss i Alsace, Jean-Marc Brocard i Chablis, Olivier Leflaive i Bourgogne, Rudolf Rabl i Kamptal för att bara nämna några. Det gör vi för att vi är lika övertygade om vinernas kvalitéer som när vi inledde vårt samarbete. Att till exempel Österrike inte är lika trendigt på den svenska marknaden idag som för tio år sedan innebär inte att producenterna där anstränger sig mindre, snarare tvärtom. Det vill vi premiera genom att visa upp vinerna ännu mer. 

Med andra ord inleder vi året med glädje, tillförsikt och ödmjukhet inför arbetet som aldrig kan ta slut. Nämligen att berätta om våra producenters viner. Viner som skapas en dag i taget under årets 365 dagar och där långsiktighet är nyckelordet för att uppnå personlighet, djup, nyanser och hållbar tillverkning. 

View Comments

God Jul och Gott Nytt År!

Nu nalkas både jul- och nyårshelgerna. För de flesta betyder det bråda dagar både på jobbet och hemma för att bli klar med alla ”måsten” i hopp om att sedan kunna sjunka in i några dagars ledighet. Jag tillhör de som haft förmånen att växa upp med jular som jag minns med glädje och julen är för mig, än idag, en tid jag ser fram emot. En tid att reflektera över året som har gått, en tid att samlas med nära och kära och njuta kring det dukade bordet. Jag önskar verkligen att även ni som läser detta, skall ha den möjligheten. 

2017 har varit ett intensivt år som för oss kulminerade i att vi fick ta emot utmärkelsen ”Årets Importör” av tidningen ”Allt om Vin” för några veckor sedan. Jag vill rikta mitt innerliga tack till er alla som läser detta. Utan er skulle vi som arbetar på Vinhandeln inte få möjlighet att göra det vi både älskar och brinner för. Ert stöd och engagemang borgar för att nya stjärnor på vinhimlen skall kunna tändas och att de som redan lyser på oss skall kunna fortsätta.

Vi strävar ständigt efter att bli bättre på det vi gör samt att utveckla både vårt utbud och Vinklubben. 2018 kommer att bli innehållsrikt och det är med både tillförsikt och förväntan som vi ser fram emot att mötas igen på det nya året.

Årets julklapp från Vinhandeln är ett bidrag till föreningen ”Nattvandrarna”, som genom sin närvaro och stöttning på fältet gör viktiga insatser för Sveriges ungdomar och vår gemensamma framtid. 

Tillsammans med mina kollegor på Vinhandeln önskar jag er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Johan

View Comments

Årgång 2015 lovar mycket!

Vi kan så sakteliga börja samla intrycken från våra producenters reaktioner och känslor inför årgång 2015 på norra halvklotet. Som brukligt skall man vara försiktig med att dra för stora slutsatser för tidigt. Vinerna skall för de flesta ligga till sig på både jästfällning, tankar och eventuellt ekfat eller betongkar. Men det är glada miner hos de flesta av våra europeiska producenter. Inte nödvändigtvis stora skördar men hög kvalitet för de flesta. Kalifornien vittnar om utmaningar med torka och varma veckor under september med ibland ojämn mognad som följd. Men överlag är det glada miner och det värmer en vinhandlares hjärta. Det skall bli ett nöje att följa dessa unga viner och se dem mogna fram för att förhoppningsvis ge hela den potential druvorna hade med sig ner i jästankarna.

View Comments

God Jul och Gott Nytt År!

Nu nalkas både julhelger och nyårsfirande! Vi vill tacka alla er vinentusiaster som vi mött under året och ser fram emot att ses på någon vinmässa eller vinklubbsaktivitet under 2016. Vi hoppas att nifår njuta av goda drycker under de stundande helgerna och höjer en skål för er!

God Jul och Gott Nytt År!

 

View Comments

Sommar sommar, håll tummarna för Europa!

Nu är sommaren här oavsett om vädret säger det eller ej. På de flesta platser i Europa är blomningen över och det är en känslig period. Då skall pollineringen ske så bra som möjligt så att skörden blir tillräckligt stor, men man vill också att den skall ske på så kort tid som möjligt så att klasarna mognar homogent.

De flesta av våra producenter vittnar om en mycket fin vår med bra blomning. Det gläder oss. Efter tre besvärliga år med mycket små skördar behöver källarna fyllas på, så att trycket på priserna skall minska. Men ännu är vägen lång tills dess att sekatörerna gjort sitt med de mogna klasarna. Så låt oss hålla tummarna. För om det väl bärgats friska och sunda druvor känner vi oss trygga i att våra producenter kommer att förvandla dessa till härligt vin med tydligt jordmånsuttryck!

Med dessa ord önskar jag er alla en underbar sommar oavsett var ni kommer att befinna er!

Johan

View Comments