Restaurangkund
Noreskund
Sortiment · Italien · Toscana · Casa Brancaia

Brancaia TRE 2013

Brancaia TRE

Pris exklusive moms:

750 ml: 107 kr

Artikelnummer: 75501

Andra storlekar:

1500 ml 213 kr Välj
  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Casa Brancaia
  • Område: Italien, Toscana
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Syntetkork
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Merlot och Cabernet Sauvignon 20%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Röd färg
  • Doft: Stor och generös doft med ett kryddigt inslag och en perfekt fatintegration
  • Smak: Smakrik och bussig med en bra kryddighet och inslag av körsbär, choklad och vanilj

Pris exklusive moms:

750 ml: 107 kr

Artikelnummer: 75501

Andra storlekar:

1500 ml 213 kr Välj

Namnet ”TRE”, syftar på att det är 3 druvsorter från 3 olika vingårdar.
Det är Brancaia i Castellina, Poppi i Radda och Brancaia in Maremma i Morellino di Scansano.
Vinet lagras efter avslutat jäsning i 12 månader i stora franska ekfat.
Betraktad som en klassisk årgång. Orsaken till det är att det var ett något svalare år än de föregående. Skörden hos Brancaia för de röda vinerna startade i mitten av september och avslutades i början av oktober. Året började svalt och med sen knoppning. Det följdes av en regnig maj och en sval juni. Så långt såg det ut att bli ett svårt år, men det följdes av ett vykortsliknande klimat i juli, augusti och september. Ett elegant år som Barbara är nöjd med.

Casa Brancaia skapades genom att den schweiziska familjen Widmer köpte mark i närheten av byn Radda i Chianti. Man planterade ganska omgående vingårdar med hjälp av familjen Mazzei som man känt ett flertal år. Eftersom Widmers inte hade några rötter i vinnäringen tog man hjälp av familjen Mazzei som både skötte vingårdarna, vinifikationen och försäljningen. Under åren har man fortsatt att investera och för fem år sedan stod ett nytt vineri klart. Dottern i familjen, Barbara Widmer, har utbildat sig till önolog och har idag tagit över det operativa ansvaret för vinifikationen. I bakgrunden finns Carlo Ferrini som rådgivare.

Örtbakad lammsadel med schalottenlökspuré, lammsky, oliver och torkade tomater


Rekommenderade viner

Brancaia TRE

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Merlot och Cabernet Sauvignon 20%
ca. 4 portioner

Ingredienser

Lammsky

  • 2 kg lammben
  • 2 st morot
  • 2 st gullök(skalad och delad)
  • 2 st stänger bladselleri
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 st tomater

Torkade tomater

  • 1 ask cocktail tomater
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

Scharlottenlökspuré

  • 500 g tunt skivad schalottenlök använd gärna den stora sorten som kallas ”banan”schalottenlök
  • 200g smör
  • 2 dl olivolja
  • 2 tsk salt

Lammsadel

  • En kort lammsadel

Örttäcke

  • 1 st vittformbröd
  • 1 knippe persilja
  • 2 msk plockad färsk rosmarin
  • 185 g smält smör
  • 1 st ägg
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 1 st vitlöksklyfta

Instruktioner

Lammsky

Lägg alla ingredienser till skyn (de 7 första punkterna) på en plåt och rosta i ugnen på 200 grader tills allt har fått en gyllene färg.

Lägg i en kastrull, täck med vatten och sjud i ca 4 timmar, skumma då och då första halvtimmen.

Sila sedan och reducera tills du har en mörk och koncentrerad sky. Vid servering så tillsätt dom torkade tomaterna och grovhacka ca 1 dl urkärnade svarta oliver.

Torkade tomater

Dela tomaterna och lägg på smörpapper, tillsätt olivolja, salt och peppar. Torka i ugn på 90 grader i ca 2 timmar.

Scharlottenlökspuré

Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och stek på medelhög värme tills löken är riktigt mjuk och söt. Häll av fettet och mixa till en slät puré, smaksätt med salt och peppar.

Lammsadel

Beställ en ”kort” sadel, dvs från revbenen och ner till rostbiffen. Bena ur den så att båda ryggfiléerna sitter ihop med hjälp fettkappan. Putsa bort det yttersta på fettkappan. Ta inner filéerna och mixa till en färs och fyll där benet suttit. salta, peppra och bryn sedan sadeln dock endast fettkappan. Kör sedan sadeln i ugnen på 100 grader till 56 grader innertemperatur. Skär örttäcket i samma storlek som sadeln och lägg på. Gratinera på 220 grader grill, låt vila i ca 20 min, skär i portionsbitar.

Örttäcke

Kanta och mixa brödet.

Finhacka persilja, vitlök och rosmarin, mixa med brödet

Tillsätt smör, ägg och parmesanost, smaka av.

Kavla ut mellan smörpapper, skär i lagom storlek för lammsadeln.


Svamppasta


Rekommenderade viner

Brancaia TRE

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Merlot och Cabernet Sauvignon 20%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 500 g pasta
  • 1 liter blandad svamp efter säsong
  • 3 dl mörk kycklingbuljong
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk plockad timjan
  • 100 g smör
  • 100 g fintärnad pancetta
  • 1 st finhackad bananschalottenlök
  • 2 msk smör för stekning
  • Salt och peppar

Instruktioner

Börja med att steka den hackade pancettan på mellansvag värme tills den är krispig. Lägg på hushållspapper. Stek svampen i smör med salt, peppar och timjan. Slå på buljongen och koka ihop i ca 5 min. Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten tills al dente. Klicka i smöret i buljongen och koka upp. Vänd i pastan och tillsätt persilja. Avsluta med parmesan och pancettan. Till denna rätt passar toskanska vinet Brancaia TRE utmärkt.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka