Restaurangkund
Noreskund
Sortiment · Österrike · Kamptal · Weingut Rabl

Riesling Langenlois 2016

Riesling Langenlois

Pris exklusive moms:

750 ml: 99 kr

Artikelnummer: 70629

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Weingut Rabl
  • Område: Österrike, Kamptal
  • Jordbruk: Sustainable
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gult.
  • Doft: Fin äpplig doft med både gula och gröna äpplen och mineralitet.
  • Smak: Gulfruktig attack med inslag av aprikos, gröna äpple och mineralitiet.

Pris exklusive moms:

750 ml: 99 kr

Artikelnummer: 70629

Riesling Langenlois är ett vin där druvorna kommer från ca 15 olika lägen, dom flesta från vingården Steinhaus.
Jordmånen domineras av, den i Österrike ofta förekommande jordtypen, Loess. Skörden startade i mitten av oktober och all skörd sker för hand. Musten jäser under cirka 3 veckors tid runt 20 grader. Därefter ligger vinet i cirka 2 månader på jästfällningen och det buteljerades i februari året efter skörd.
Växtåret 2016 började med en varm och torr vinter. Vingårdarna låg några veckor före i tiden därför blev det stora skador för många när det kom en riktig köldknäpp i slutet på april. Man klarade sig dock rätt bra hos Rabl. En del lite lägre planterade stockar Zweigelt och Merlot tog en del stryk av frosten men inget man inte kunde klara av rent kvantitesmässigt. Maj, juni, juli blev rätt blöta och rätt få soltimmar och man började ana ett svårt år. Det blev en del problem i vingårdarna med mjöldagg men ingen röta. Som tur var blev augusti en perfekt månad med lagom varma temperaturer och en hel del sol. September fortsatte med bra väder och man kunde börja skörda dom första druvorna i slutet september, skörden fortsatte sedan in i oktober. Det sista varvet skördade man den 7.e januari, Grüner Veltliner för Eiswein.

Familjeföretaget Rabl grundades redan 1750 men som så många andra österrikiska vinegendomar dateras den moderna historien till tiden efter andra världskriget. Idag ansvarar Rudolf Rabl för både vingårdar och vinifikationer. Han har utvecklat en liten egendom på några hektar till den aktuella ytan som spänner över 70 hektar ekologiskt odlad mark. Samtliga vingårdslägen vinifieras separat och de dominerande jordarna är Loess, vilket kan liknas vid en sandblandad lucker jord, och ett granitliknande urberg. Klimatet är av inlandstyp med varma somrar och höstar samt kalla vintrar. Detta ger upphov till viner med rik fruktighet men även markerade syror och tydlig jordmånskaraktär. Rabl odlar en rad olika druvsorter men det är huvudsakligen Grüner Veltliner och Riesling som används för produktion av vitt vin.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka